Κοκτέιλ συμβουλών για όμορφες διακοπές
09.08.2016

*Δεν βουτάμε ΠΟΤΕ με γεμάτο στομάχι.
Δυστυχώς, πολλοί κολυμβητές παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα και βουτάνε στην θάλασσα αφού πρώτα έχουν γευματίσει
Προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως ένα φρούτο ή μια σαλάτα εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε.

** Μην κολυμπάτε υπό την επήρεια αλκοόλ.
 Αν επιλέξετε να πιείτε λιγάκι παραπάνω καλύτερα να αποφύγετε το κολύμπι, αφού το αλκοόλ εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης, μας κάνει να υπερεκτιμάμε αρκετές φορές τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας.

*Προσοχή στις ουρολοιμώξεις:
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες κλπ.) αυξάνονται.
Για την πρόληψη του προβλήματος ενδείκνυται η αυξημένη λήψη νερού και υγρών γενικότερα τις θερμές ημέρες.

***Μην πάτε πουθενά χωρίς το αντηλιακό σας.
Καλό το μαύρισμα, αλλά τις επικίνδυνες ώρες (12 με 3 το μεσημέρι), ο κίνδυνος εγκαύματος είναι μεγάλος, αφού οι βλαβερές ακτίνες UV υφίστανται την μικρότερη δυνατή απορρόφηση από την ατμόσφαιρα... και ναι, μπορείτε να πάθετε εγκαύματα και μέσα στο νερό.

****Κάτω από τον ήλιο φροντίστε να φοράτε καπέλο.

Η ηλίαση παραμονεύει με όλα τα επακόλουθά της (ζαλάδα, δέκατα, υπνηλία κτλ.). Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να σταματήσετε κάθε δραστηριότητα και να μεταφερθείτε σε σκιερό και δροσερό μέρος, κατά προτίμηση με κλιματισμό. Κατόπιν, κάντε ένα χλιαρό ντους και όταν αρχίσετε να συνέρχεστε πιείτε άφθονο νερό και κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα.

*****Σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, μύγες, αλλά και τσούχτρες, κάνουν την εμφάνισή τους συχνά αυτή την περίοδο.

Λαμβάνοντας λοιπόν κάποια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης μπορείτε να προλάβετε κάποια από τα …τσιμπήματα του καλοκαιριού.
Προσέξτε το ντύσιμό σας ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα. Προτιμήστε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων. Όσον αφορά ειδικά τα έντομα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα που αφήνουν έντονο το άρωμά τους διότι θα γίνετε ευκολότερα θύμα των εντόμων

Καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια εφόσον εκδηλώσετε τα παρακάτω συμπτώματα μετά από κάποιο τσίμπημα: ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης, κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα, υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια, τα χείλια.

 Θα σας  κοστίσει ελάχιστα αλλά θα νιωσετε ασφαλείς έχοντας μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο για τις διακοπές σας.

«Εξοπλίστε» το με οξυζενέ για καθαρισμό των πληγών, αντισηπτικό για τις πληγές, ιώδιο, βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα, οινόπνευμα, θερμόμετρο, παυσίπονα, αλοιφή για τα τσιμπήματα, κρέμα για τα εγκαύματα, αντυπυρετικά, αντικουνουπικό, παγοκύστες, επίδεσμο, αντιδιαρροϊκά και ένεση κορτιζόνης.

Καλές διακοπές σε όλους σας  καλή συνέχεια  καλοκαιριού πάντα  κοντά σας.

Πολυιατρείο Συλλόγου Αlpha Βank