Ολοκληρώθηκε η μεγάλη συμφωνία Alpha Bank - Uni Credit. Η Alpha Bank είναι πλέον 100% ιδιωτική
13.11.2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο. 28

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2023

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη συμφωνία
 
Alpha Bank - Uni Credit

Η Alpha Bank είναι πλέον 100% ιδιωτική

Συνάδελφοι,

Η μεγάλη συμφωνία της Alpha Bank με την Ιταλική Τράπεζα Uni Credit ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή για την Τράπεζα μας.

Η Uni Credit είναι Πανευρωπαϊκή Εμπορική Τράπεζα με εκπροσώπηση στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με 13 Τράπεζες σε 12 χώρες.

Σήμερα εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον με ψηφιακά άλματα και παροχή καινοτόμων προϊόντων.

Με ενεργητικό 850 δισεκ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 42 δισεκ. ευρώ απασχολεί πάνω από 95.000 εργαζόμενους.

Βασικό στοιχείο της Uni Credit είναι ο στόχος για μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Τράπεζα που μπορεί να ανταποκριθεί ως μία συστημική τράπεζα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Γιατί η Uni Credit επενδύει στην Alpha Bank;

 

Με την επένδυση αυτή η Uni Credit επιδιώκει να επιβεβαιώσει το ρόλο της, ως η μεγαλύτερη Εμπορική Τράπεζα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Με την κίνηση αυτή ανοίγει μια νέα αγορά για τη διανομή προϊόντων και παράλληλα επεκτείνει τη δραστηριότητα της στη Ρουμανία.

Βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του εγχειρήματος ήταν: οι θετικές εξελίξεις με την επενδυτική αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, ειδικότερα όμως η προσομοίωση των προϊόντων της Uni Credit και της Τράπεζάς μας, η απόκτηση πρόσβασης της Alpha Bank σε ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο δημιουργώντας συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη και πάνω απ’ όλα το ισχυρό brand name που λέγεται Alpha Bank.

Συνοψίζοντας την καταγραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας θα δανειστούμε τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του CEO του Ομίλου της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη:

“Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή η οποία θα αποτελέσει τη βάση για να κάνουμε όχι βήματα αλλά άλματα.
  Η συμφωνία των δύο Τραπεζών ανοίγει για όλους μας ένα παράθυρο στον κόσμο”.

 

Ο ρόλος των εργαζομένων στη νέα πραγματικότητα

 

Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank έχουν αποδείξει διαχρονικά τον επαγγελματισμό
και την αφοσίωση τους πράγμα που καθιστά αυτό το σύνολο αξία ανεκτίμητη που σίγουρα προσμετράται θετικά σε κάθε μορφή συνεργασίας.

Η Alpha Bank έχει μοναδική ιστορική παρουσία διαχρονικά. Επιβίωσε από πολέμους και εποχές οικονομικής χρεοκοπίας.

Σταθήκαμε όρθιοι ακόμη και σε στιγμές που χανόταν ο προσανατολισμός μας σε συνθήκες μετεξέλιξης, που ξεθώριαζε το όραμα και η βιώσιμη προοπτική λόγω αποτελεσμάτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της Τράπεζας.

Σήμερα αυτή η ιστορική συμφωνία είναι η αρχή για μια νέα πορεία ώστε να της δώσουμε την αξία που της πρέπει.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που μας τραβάνε πίσω.

Πρέπει να αποφύγουμε λάθη και κινήσεις πανικού που οδηγούν στη συρρίκνωση και κυρίως σε μεμονωμένες προσωπικές πολιτικές.

Πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ότι μόνο σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας τους μπορεί κάθε στόχος να κερδηθεί.

Εμείς στο πλαίσιο αυτό έχουμε δώσει δείγματα γραφής.

Στηρίζουμε τη διαφάνεια στην αξιολόγηση και την εξέλιξη των εργαζομένων, με πρόσφατο παράδειγμα την συμφωνία μας με την Τράπεζα.

Δημόσια δηλώνουμε ότι αυτή η συμφωνία τηρείται απόλυτα από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Στηρίζουμε, πέρα από την ανταμοιβή του συνόλου των εργαζομένων, την πολιτική διακριτών αμοιβών γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που προσφέρουν περισσότερο και πλέον υλοποιείται με διαφάνεια και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Δεν πρόκειται όμως, στα πλαίσια λανθασμένων υπολογισμών δήθεν εξοικονόμησης πόρων να παραχωρήσουμε διαχρονικές κατακτήσεις με φτηνούς συμψηφισμούς επιδομάτων και άλλων παροχών.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε μεμονωμένα φαινόμενα παρενόχλησης εργαζομένων γνωρίζοντας ότι αυτά τα καταδικάζει απερίφραστα και
η Διοίκηση της Τράπεζας μας.

Θέλουμε όμως να σταθούμε σε ένα σημαντικό στοιχείο που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η πεμπτουσία της πολιτικής της Τράπεζας.

Αυτό δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια οράματος, βιώσιμης προοπτικής, εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς.

Στην εμπέδωση ενός τέτοιου κλίματος ο Σύλλογος μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στηρίζοντας τη Διοίκηση της Τράπεζάς μας.

Αυτό το οφείλουμε όχι μόνο στους παλαιούς συναδέλφους αλλά κυρίως στους νέους εργαζόμενους που έρχονται στην οικογένεια μας με όνειρα και ελπίδα και που εν τέλει είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην κορυφή.

          Τώρα είναι η στιγμή μεγάλων αλλαγών

  • Ενισχύουμε το δίκτυο μας προσδίδοντάς του το ρόλο που του αξίζει με σύγχρονο πρόσωπο στη νέα εποχή.
  • Παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση στους εργαζόμενους για τους μεγάλους στόχους.
  • Απλοποιούμε διαδικασίες, που πολλές φορές η μία ακυρώνει την άλλη, δίνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευθύνης των αποφάσεων στα στελέχη μας με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη και ευέλικτη εξυπηρέτηση των πελατών μας.
  • Διορθώνουμε τις παθογένειες μιας δαιδαλώδους παρουσίας των κεντρικών υπηρεσιών με τη λειτουργία ενός πιο ευέλικτου κεντροποιημένου συστήματος.

Αυτά είναι τα σημεία που προτάσσει ένα υπεύθυνο συνδικαλιστικό όργανο σήμερα.

Τα επαγγελματικά συμφέροντα των εργαζομένων εξυπηρετούνται μέσα από την ανοδική πορεία της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank δεν παρασύρονται από δήθεν προστάτες των συμφερόντων τους που βασίζονται σε ένα συνδικαλιστικό λόγο προηγούμενων δεκαετιών, υποσχόμενοι δωράκια και δήθεν νομικές ενέργειες αμφισβητώντας ό,τι θετικό έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank συγχαίρει δημόσια τον CEO της Τράπεζας μας, κ. Βασίλη Ψάλτη και όλα τα στελέχη της Τράπεζάς μας για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας.

Σήμερα είναι μια άλλη μέρα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΑΤΗΣ             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ