Επείγουσα ενημέρωση: Έκκληση για αιμοπετάλια
04.07.2023

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αθήνα, 4 Ιουλίου 2023


Έκκληση για αιμοπετάλια

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια έκκλησης από τη Διεύθυνση Λειτουργιών Ανθρωπίνου Δυναμικού για άμεση ανάγκη αιμοδοσίας αιμοπεταλίων, σας προτρέπουμε να ανταποκριθείτε. Πέρα από λόγους συναδελφικότητας, αφού η οικογένεια της Alpha Bank είναι αδιαίρετη και δε διαχωρίζει παλιούς και νέους εργαζόμενους, νυν και πρώην υπαλλήλους, η προσφορά των αιμοπεταλίων είναι μια ιδιαίτερα σημαντική κοινωνική προσφορά που πρέπει να ενσωματωθεί στη συνείδηση των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Επειδή η διαδικασία της αιμοδοσίας αιμοπεταλίων είναι άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, πρέπει να τονίσουμε τα παρακάτω:


• Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος σας, τα αιμοπετάλια. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμιά παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.
• Η όλη διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και μοιάζει πολύ με τη συνήθη διαδικασία της αιμοληψίας. Δεν είναι επώδυνη, όμως διαρκεί 1-2 ώρες, είναι ο απαιτητός χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης, δεν πέφτει ο αιματοκρίτης, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας ούτε κίνδυνος σιδηροπενίας.
• Η λήψη γίνεται σχεδόν πάντα στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ασθενής, και κατά το δυνατό λίγες ώρες πριν χορηγηθούν. Τα αιμοπετάλια δεν συντηρούνται επί πολλές ημέρες, ούτε μεταφέρονται εύκολα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
• Για να γίνετε αιμοπεταλιοδότες πρέπει να είστε απολύτως καλά στην υγεία σας, να μην έχετε υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας σας και να έχετε ήδη δώσει αίμα έστω και μια φορά.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τους Ιατρούς της Τράπεζας κυρία Ε.Πουλημένου (τηλ 2103266847), κύριος Α.Καρατζαφέρης (τηλ.2103263576) ώστε να ενημερωθείτε για τα στοιχεία του ασθενούς

___________________________________________________

Η αιμοπεταλιοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς».
(καθημερινές 08:30-18:00, Σαββατοκύριακα 08:30-14:00)